Przewlekłe zapalenie trzustki - FORUM

Forum stworzone dla osób zmagających się z ostrym i przewlekłym zapaleniem trzustki. Jest to nasze miejsce w sieci, gdzie możemy wymieniać się doświadczeniami, dowiedzieć czegoś o PZT i OZT lub po prostu porozmawiać o swoich problemach.

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2017-05-24 10:39:08

leczsiesam36
Użytkownik
Dołączył: 2017-05-23
Liczba postów: 27
WindowsChrome 58.0.3029.110

CUKRZYCA LADA (typ 1) TRZUSTKA

Witam wszystkich dotkniętych niewydolnością trzustki.

Trafiłem na to forum szukając odpowiedzi na problemy ze swoim zdrowiem i bardzo zaciekawiła mnie zawiązana tutaj wspólnota. Czasami więcej można dowiedzieć się od ludzi walczących z problemami niż od naszych „cudownych: lekarzy, do których nie mam już najmniejszego zaufania. Nie zapoznałem się jeszcze ze wszystkimi wątkami ale obiecuję nadrobić zaległości. A jak to się wszystko zaczęło w moim przypadku, zapraszam do lektury poniżej:

Problemy zaczęły się w połowie marca br. Po odebraniu wyników badań (takie rutynowe badania sobie zrobiłem) stwierdzono u mnie cukrzycę (podejrzenie typ 1) Lekarz internista-diabetolog zapisał mi tabletki hipoglikemizujące o nazwie Trajenta…. I jakimś niesamowitym wręcz zbiegiem okoliczności od tego momentu zaczęła się tragedia w moim życiu: po kilu dniach od rozpoczęcia brania leku Trajenta wystąpił brak apetytu i zaburzenie trawienia (odbijanie po posiłku, gazy). Od tamtego nieszczęsnego momentu zacząłem też systematycznie tracić na wadze (obecnie straciłem już 6kg w niespełna 2 miesiące i nie widzę aby to mogło się zatrzymać). Nie mam żadnych boleści brzucha. Są problemy natomiast tak zwanych tłustych stolców. Jak zacząłem poszukiwania z Doktorem googlem to ewidentnie wszystko wskazuje na trzustkę a dokładniej upośledzenie jej funkcji zewnątrz wydzielniczych. Kwestia tylko co tak naprawdę mi dolega i czy może to być wyrok śmierci w postaci nowotworu tego organu czy jakiś stan zapalny. Jestem przerażony całą sytuacją i czekaniem na diagnozę. Po zgłaszaniu dolegliwości i przejściu ostatecznie na insulinę (koniec marca br.) byłem bagatelizowany i uspakajany że to na tle nerwowym i się ułoży. A tu nic się nie układa tylko jest coraz gorzej. Ostatecznie zmieniłem lekarza i zostałem wysłany w trybie pilnym do szpitala. Po tygodniu spędzonym w szpitalu gdzie porobili mi mnóstwo badań z których nic nie wyszło, nadal czekam na te najważniejsze czyli opis TK jamy brzusznej. Co do USG, badań krwi, moczu wszystko w porządku. W badaniu kału wyszły liczne ilości tłuszczu i resztek pokarmu co wcale nie zaniepokoiło lekarza. Dostałem skierowanie do poradni psychiatrycznej, żeby kolejny konował dał mi piguły co jeszcze szybciej wpędza mnie do grobu  Tak oto opiekują się lekarze więc moje doświadczenia póki co są fatalne.  Z tego co się zorientowałem to problemy z trzustką są mocno „ukryte” i trzeba dalej badać. Niestety czuję się bezradny jeżeli tak przebiega w naszym systemie leczenie tak poważnych schorzeń. Liczę na Wasze doświadczenie i wsparcie we wskazaniu jakieś dobrej placówki lub lekarza co naprawdę potraktuje mnie poważnie i skieruje diagnostykę na trzustkę. Ponoć wczesne wykrycie schorzenia jest szansą na wyleczenie ale to w praktyce nie ma zastosowania. Człowiek zgłasza problemy i chodzi skołowany od dwóch miesięcy prosząc się o diagnozę i poważne potraktowanie. Póki co czekam na opis TK (powiedzieli że do 2 tygodni w zależności o dostępności radiologa).
Będę wdzięczny za komentarze mogące wnieść coś nowego do mojego przypadku i informacje gdzie dalej kierować leczenie. Chętnie też udostępnię Wam komplet wyników jakie już mam.

Offline

#2 2017-05-24 14:43:04

Yerzyk
Użytkownik
Dołączył: 2016-12-11
Liczba postów: 226
AndroidChrome 57.0.2987.132

Odp: CUKRZYCA LADA (typ 1) TRZUSTKA

No co do lekarzy to prawda...większość to konowały....trzustka jest cholernie ciężka w diagnozie. To oprócz usg i TK jakie badania były wykonywane?  Z drugiej strony myślę że jak nic Cie nie boli....ani nie gniecie jak tu większość ma ludzi to może nie koniecznie to trzucha.... Hmmm.  Chudniesz nadal?  Masz 36 lat??

Offline

#3 2017-05-24 21:45:39

czesiek
Użytkownik
Dołączył: 2017-02-23
Liczba postów: 208
MacintoshSafari 602.1

Odp: CUKRZYCA LADA (typ 1) TRZUSTKA

Słuchaj a robiłem badania na resztki pokarmowe? Po czym twierdzisz, ze sa to tłuszczowe stolce?? Jestes senny, osłabiony, ciagle głodny?? Jak było u Ciebie z alko??

Offline

#4 2017-05-25 10:37:00

leczsiesam36
Użytkownik
Dołączył: 2017-05-23
Liczba postów: 27
WindowsChrome 58.0.3029.110

Odp: CUKRZYCA LADA (typ 1) TRZUSTKA

W szpitalu cała masa badań pod kątem schorzeń autoimmunologicznych współistniejących z których nic nie wyszło. EKG, USG serca i jamy brzusznej OK. RTG klatki OK (pola płucne bez zmian ogniskowych

W badaniach szpitalnych z kału wyszło że: {korple tłuszczu liczne, Ziarna skrobi pojedyncze}. To mnie najbardziej zaniepokoiło a lekarz się tym nie wzruszył. Nie jestem senny ani głodny. Raczej mam problemy ze snem i ciągły brak apetytu. Chudnięcie też się utrzymuje.

Wiekszosc badań z krwi OK:
ALAT 19 U/l (norma 0-45)
ASPAT 16U/l (norma 0-35)
APTT 31,613 sec (norma 25-37)
BILURBINA całkowita, bezpośrednia i pośrednia w normach
Amylaz 30 U/l (norma 22-80)
Lipaza 13 U/l (norma 7-60)
Fostfataza Alkaiczna 88 U/l (norma 30-120)

Z nieprawidłowych to:
Glukoza 144 (norma 74-105) - ale wiadomo że mam rozpoznaną cukrzyce typ 1
Cholesterol LDL 149 mg/dl (norma 0-135)

Czekam cały czas na wynik TK jamy brzusznej.

Co do alko to od około roku piłem piwo dosyć regulranie (co 1-2 dni 1 piwo, czasem 2 = myślę że jakieś 6 piw na tydzień wychodziło). Głównie piwa rzemieślnicze (dla smaku a nie dla natrzepania). Możliwe, że to się przyczyniło w jakimś stopniu bo rok wcześniej cukier miałem idealny.

Ale najlepsze jest to, że zacząłem się leczyć a tu bam. Bierzesz niewinna tabletkę i uruchamiasz całą lawinę problemów zdrowotnych. Naprawdę koszmar.

Offline

#5 2017-05-25 11:49:38

Frost
Administrator
Dołączył: 2016-06-11
Liczba postów: 270
Windows 8.1Chrome 58.0.3029.110

Odp: CUKRZYCA LADA (typ 1) TRZUSTKA

Z bazy leków z internetu:

"Kiedy zachować szczególną ostrożność stosując Trajenta?

Niektóre choroby i inne okoliczności mogą stanowić przeciwwskazanie do stosowania lub wskazanie do zmiany dawkowania preparatu. W pewnych sytuacjach może okazać się konieczne przeprowadzanie określonych badań kontrolnych.
Nie należy stosować preparatu u chorych na cukrzycę typu 1 ani w leczeniu kwasicy ketonowej w przebiegu cukrzycy.
Jeżeli preparat stosowany jest w skojarzeniu z pochodną sulfonylomocznika lub z insuliną może wystąpić hipoglikemia. Aby zmniejszyć ryzyko hipoglikemii, konieczne może być, aby zgodnie z zaleceniami lekarza zmniejszyć dawkę stosowanej pochodnej sulfonylomocznika lub insuliny.
Wśród działań niepożądanych preparatu może wystąpić ostre zapalenie trzustki, które wymaga zaprzestania stosowania preparatu. Jeżeli wystąpi uporczywy, silny ból brzucha należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem, ponieważ objawy te mogą świadczyć o wystąpieniu ostrego zapalenia trzustki. Objawy zwykle ustępują po zaprzestaniu stosowania preparatu."

Padłem na plecy jak przeczytałem, że tego leku nie powinno się stosować w cukrzycy typu 1:D. W każdym razie z ulotki wynika, że problemy (stany zapalne) trzustki mogą się pojawić. Więc faktycznie jest możliwość, że lek spowodował twoje problemy. Przynajmniej wg producenta. Jak jest naprawdę to Ci nie odpowiem.

Offline

#6 2017-06-20 08:52:41

leczsiesam36
Użytkownik
Dołączył: 2017-05-23
Liczba postów: 27
WindowsChrome 58.0.3029.110

Odp: CUKRZYCA LADA (typ 1) TRZUSTKA

Mój lekarz zaczął dziwnie milczeć na temat leku. Nadal uznaje moje problemy zdrowotne za wynik nadmiernego stresu. Wynik TK ze szpitala nic nie wykazał. Badania krwi można uznać, że są w normie. Po wykonaniu gastroskopii wyszło, że mam mocno dodatni helikobacter. Czekam też na wynik w kierunku celiakii. Aż nie wierzę ile rzeczy mi magle dolega. Ja cały czas twierdzę, że główny problem leży w trzustce i jej funkcji zewnątrzwydzielniczej. Obecnie czekam też na wynik elastazy w kale (to ponoć bardzo czułe badanie). Wczoraj od gastrologa dostałem też jakieś enzymy trzustkowe w tabletach. I tak bujam się od lekarza do lekarza i od diagnozy do diagnozy.

Offline

#7 2017-06-20 19:36:45

Simon
Użytkownik
Dołączył: 2017-01-10
Liczba postów: 91
WindowsFirefox 53.0

Odp: CUKRZYCA LADA (typ 1) TRZUSTKA

Hmmmm elastaza.... nie znam nikogo komu by wyszło poniżej 500. Nic Ci nie powie to badanie ... wyjdzie OK. Jakie badania obrazkowe zrobiłeś?

Offline

#8 2017-06-21 10:05:55

leczsiesam36
Użytkownik
Dołączył: 2017-05-23
Liczba postów: 27
WindowsChrome 58.0.3029.110

Odp: CUKRZYCA LADA (typ 1) TRZUSTKA

Pochwalę się jak tylko będzie wynik elastazy. Już 2 tygodnie czekam (kupę badają w lab. Diagnostyka [dblpt])
Dotychczasowe badania obrazowe to USG i TK. W gastroskopii wyszedł helikobacter +++ i jeszcze czekam na wynik w kierunku celiakii.
No ale dzięki temu forum i internetom dowiedziałem się, że trzustkę niezwykle ciężko się diagnozuje a rzeczywistość polska pod tym względem jest straszna. Lekarze nie pochylają się nad dolegliwościami i objawami pacjenta tylko sugerują się prawidłowościami wyników. No ale co innego mogą zrobić. Po prostu dygam o trzustkę.

Offline

#9 2017-06-21 12:00:27

Simon
Użytkownik
Dołączył: 2017-01-10
Liczba postów: 91
WindowsFirefox 53.0

Odp: CUKRZYCA LADA (typ 1) TRZUSTKA

Heh ty się ciesz... jak masz taki helikobacter to może być jedyna przyczyna Twoich problemów....

Offline

#10 2017-06-21 16:44:26

Yerzyk
Użytkownik
Dołączył: 2016-12-11
Liczba postów: 226
AndroidChrome 57.0.2987.132

Odp: CUKRZYCA LADA (typ 1) TRZUSTKA

Niestety lekarze w większości to zwykle mendy i nieuki najchętniej leczą na kręgosłup i jelito nadwrażliwie a potem jak coś wyjdzie niedj Boże to powiedzą że późno z tym przyszedłes. Polska nie może być krajem normalnym, bo normalni ludzie są tu mniejszością.

Offline

#11 2017-07-05 12:28:49

leczsiesam36
Użytkownik
Dołączył: 2017-05-23
Liczba postów: 27
WindowsChrome 59.0.3071.115

Odp: CUKRZYCA LADA (typ 1) TRZUSTKA

Mój wynik elastazy w kale to 487 więc według doktora google tyle ile powinno być. Helikobakter w trakcie leczenia. Celiakia wykluczona w badaniu histo-pat. Powtórzyłem badania kału i wyszły dosyć liczne krople tłuszczu i niestrawione resztki. Lekarz gastroenterolog powiedział mi, że zdrowy i na pewno nic z trzustką się nie dzieje. Ciężko mi się uspokoić takim stwierdzeniem tym bardziej, że apetyt nie wraca i waga nadal spada. Wszystko zwalają na cukrzycę i na tym kończą diagnozę.
Czy a ktoś namiary na sprawdzonego lekarza albo klinikę gdzie potraktują człowieka poważnie ? Słyszałem o badaniu EUS ale trochę drogie i nie znalazłem info gdzie najlepiej takie zrobić. Z góry dziki za pomoc i wsparcie.

Offline

#12 2017-07-05 13:34:07

Simon
Użytkownik
Dołączył: 2017-01-10
Liczba postów: 91
WindowsFirefox 54.0

Odp: CUKRZYCA LADA (typ 1) TRZUSTKA

Ja EUS robiłem w Lublinie 1,5k nowy sprzęt i generalnie bardzo OK! Wiesz u Ciebie jest jeden zasadniczy plus - brak bólu - 90% osób chorych na trzustkę ma bóle... u Ciebie rzeczywiście to może być "tylko" cukrzyca...

Offline

#13 2017-07-05 13:47:51

Yerzyk
Użytkownik
Dołączył: 2016-12-11
Liczba postów: 226
AndroidChrome 59.0.3071.125

Odp: CUKRZYCA LADA (typ 1) TRZUSTKA

Leczsiesam36 to ile poleciałes na wadze??

Offline

#14 2017-07-05 14:04:26

leczsiesam36
Użytkownik
Dołączył: 2017-05-23
Liczba postów: 27
WindowsChrome 59.0.3071.115

Odp: CUKRZYCA LADA (typ 1) TRZUSTKA

Od połowy marca do dzisiaj to jakieś 6kg zleciałem. Najlepsze jest to że jak zacząłem się leczyć na cukrzycę to zaczęły się problemy ze zdrowiem ze wskazaniem na trzustkę (bynajmniej według mojej wiedzy). Pisałem już wyżej że mi konował zapisał lek Trajenta od którego zaczęły się problemy bo związek czasowy jest ewidentny. Najbardziej dygam, że mógł się uruchomić jakiś proces nowotworowy albo coś innego dotknęło trzustkę i stąd te obawy.
Do Lubina mam daleko ale chyba uskładam kasę i po wakacjach spróbuję. Pod koniec lipca mam jeszcze zaplanowane USG na sprzęcie 4K i kolejną konsultację to może coś więcej mi lekarz powie. Póki co nic boli, czasami coś poburczy w brzuchu ale i tak jest sporo niepokojących symptomów.

Offline

#15 2017-07-05 16:10:40

Yerzyk
Użytkownik
Dołączył: 2016-12-11
Liczba postów: 226
AndroidChrome 59.0.3071.125

Odp: CUKRZYCA LADA (typ 1) TRZUSTKA

Ja eus robiłem w Wodzisławiu śląskim koszt1200 zł jest tam taka klinika gastrologiczna prywatna.

Offline

#16 2017-07-06 10:00:37

czesiek
Użytkownik
Dołączył: 2017-02-23
Liczba postów: 208
MacintoshSafari 602.1

Odp: CUKRZYCA LADA (typ 1) TRZUSTKA

Simon napisał/a:

Ja EUS robiłem w Lublinie 1,5k nowy sprzęt i generalnie bardzo OK! Wiesz u Ciebie jest jeden zasadniczy plus - brak bólu - 90% osób chorych na trzustkę ma bóle... u Ciebie rzeczywiście to może być "tylko" cukrzyca...


Simon a Ty masz ataki bólu?? Ja już zapomniałem co to był za ból. Niestety jakośc stolca pozostawia wiele do życzenia. Nie wiem co z tym dalej robić..., lekarze maja mnie za głupka. Ogólnie Simon jakie masz leki na te swoje dolegliwości?

Offline

#17 2017-07-06 13:19:03

Simon
Użytkownik
Dołączył: 2017-01-10
Liczba postów: 91
WindowsFirefox 54.0

Odp: CUKRZYCA LADA (typ 1) TRZUSTKA

Ciężko to nazwać atakami, generalnie po jedzeniu rozwija się dyskomfort... im późniejsza pora dnia tym gorzej... Jakieś kurcze kłucie w brzuchu niekiedy w plecach. Ciężko to opisać po prostu wiem że coś się dzieje. Żadnych leków tylko enzymy i herbatki na trzustkę. Tyle...

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] CCBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
adekoland - avr - ochrona1920 - zrzutkamario - kp