Nie jesteś zalogowany na forum.
Poniżej ogólne zalecenia dot. diety w przewlekłym zapaleniu trzustki:
- Dieta powinna być normokaloryczna, w wyjątkowych sytuacjach wysokokaloryczna z ograniczeniem spożycia tłuszczu, przy zwiększeniu węglowodanów złożonych
- Należy spożywać ok. 5 posiłków dziennie o umiarkowanej objętości
- Najlepszą metodą przygotowywania potraw jest: gotowanie na parze, duszenie bez smażenia, pieczenie w folii lub w pergaminie oraz spożywanie świeżo przyrządzonych posiłków
- Zawartość podstawowych składników pokarmowych w całodziennej diecie: białko 69-90 g, tłuszcz 40-80g, węglowodany 345g. Ilość błonnika w diecie zalezy od indywidualnej tolerancji (norma dla przeciętnej osoby ok. 20-25g na dobę).
- Wskazana jest dieta o dużej zawartości witamin C i E (antyoksydantów)
Offline